Profilová část maturitní zkoušky
Povinné zkoušky
Odborné předměty hotelový a restarurační provoz – ústní zkouška
Odborné ekonomické předměty – ústní zkouška
Praktická zkouška z odborných předmětů – gastronomie, IKT
Nepovinné zkoušky
Žák si může zvolit až dvě nepovinné zkoušky.
Anglický jazyk – ústní zkouška (pokud si tento jazyk nezvolil ve společné části)
Německý jazyk – ústní zkouška (pokud si tento jazyk nezvolil ve společné části)
Matematika – ústní zkouška (pokud si tento předmět nezvolil ve společné části)
Občanská nauka – ústní zkouška
Informační a komunikační technologie – ústní zkouška
Hotelový a restaurační provoz
ústní zkouška – tématické okruhy
1. Hygiena a BOZP
2. Zásady zdravé výživy
3. Banket
4. Organizace výrobního střediska
5. Diferencovaná strava
6. Pivo
7. Provozní kontrolní činnost
8. Léčebná strava
9. Organizační složky hotelu
10. Ekologie v hotelovém provozu
11. Kategorizace a klasifikace
12. Alimentární nákazy
13. Organizace stravovacího úseku
14. Personální politika hotelu
15. Víno
16. Diferencovaná strava
17. Úsek ředitele hotelu
18. Interní směrnice hotelu
19. Ubytovací úsek hotelu
20. Alternativní způsoby stravy
21. Specializace odbytových středisek
22. Housekeeping
23. Lihoviny
24. Nevyvážená a nedostatečná strava
25. Technický úsek hotelu
Odborné ekonomické předměty
ústní zkouška – tématické okruhy
1. Základy tržní ekonomiky
2. Dlouhodobý majetek a jeho účtování
3. Odpisy majetku a jejich účtování
4. Zásoby, skladování, inventarizace a účtování zásob
5. Bankovnictví a účtování na finančních účtech
6. Marketing
7. Management organizací
8. Platební styk, úvěrové služby, účtování úvěrů
9. Podnikání právnických osob, účtování na kapitálových
účtech
10. Náklady, výnosy, hospodářský výsledek, účtování na
výsledkových účtech
11. Účetní doklady, význam a funkce účetnictví
12. Národní hospodářství a makroekonomické ukazatele
13. Mzdy a jejich účtování
14. Personální práce, komunikace
15. Podnik a jeho postavení na trhu
16. Právní úprava podnikání fyzických osob
17. Daně a jejich účtování
18. Pojišťovnictví
19. Finanční trh
20. Produkt, cena
21. Daňová evidence
22. Podnikání, podnikatelský záměr
23. Distribuce a propagace
24. Kalkulace
25. Účetní závěrka
Gastronomie
praktická zkouška
1. Vypracování pracovního postupu pro vylosované téma – scénář
2. Praktické provedení vybraných úkolů ze scénáře
3. Obsluha v běžném provozu, včetně provedení vylosovaného úkonu dovednosti
Žáci si jednotlivě vylosují ze zadaného tematického okruhu a vypracují scénář dle vylosovaného tématu.
Písemné zpracování je nedílnou a nezbytnou součástí praktické maturitní zkoušky.
TÉMATA
1. Svatba snů
2. Velikonoce
3. Výročí hudební skupiny
4. Tři oříšky pro Popelku
5. Halloween
6. Vánoce v moderním trendu
7. Plody podzimu
8. Rodinná oslava
POKYNY PRO ŽÁKY
Žáci vypracují scénář pro 6 osob dle následující osnovy:
• charakteristika vylosované příležitosti s ohledem na využití v gastronomii
• objednávka akce a potvrzení akce
• časový harmonogram akce
• sestavení slavnostního menu
• nákres místnosti
• zasedací pořádek
• nákres prostření pro 1 osobu, včetně popisu
• servis podávaných pokrmů a nápojů
• žádanka na inventář
• charakteristika podávaných pokrmů a nápojů
• určení servírovaného pokrmu pro praktické provedení (předkrm + výběr z možností úvodní teplý chod a hlavní jídlo, nebo hlavní jídlo a chod na dosycení včetně nápojů dle menu)
• receptury servírovaných pokrmů
• žádanka na suroviny pro servírované pokrmy
• kalkulace cen servírovaných pokrmů včetně DPH a % přirážky
• vyúčtování akce (ceny na základě kvalifikovaného odhadu) – pokladní doklad nebo faktura
Praktické provedení vybraných úkolů – vylosované dvojice
• sestavte slavnostní tabuli pro 4 osoby na dané téma, včetně dekoračního stolu
• připravte chody dle zadání (jeden z žáků studený předkrm a hlavní chod, druhý žák teplý mezichod + moučník)
• servis chodů slavnostním způsobem obsluhy ve spolupráci
• vlastní zhodnocení žáka odevzdané práce a praktického výstupu
• součástí hodnocení je dodržování zásad hygieny a bezpečnosti práce, příprava a úklid pracoviště
Prezentace odborných dovedností v běžném provozu, včetně provedení vylosovaného úkonu dovednosti
Práce v běžném provozu
• Příprava pracoviště
• Servis pokrmů a nápojů
• Komunikace s hostem
• Vyúčtování s hostem
• Odborná dovednost – příprava vylosovaného úkonu před hostem
Informatika
praktická zkouška
Práce v textovém editoru
– zpracování dokumentu dle zadání
Práce v tabulkovém procesoru
– vytvoření tabulky ze zadaných údajů
– práce se vzorci
– vytvoření grafu
Prezenční manažer
– vytvoření prezentace na zadané téma