Historie školy

Střední škola gastronomie a služeb v Liberci je státní školou zřizovanou Libereckým krajem.
Škola se dlouhodobě zaměřuje na výchovu a přípravu žáků v oblasti veřejného stravování a služeb. Již od roku 1898 byla libereckým Společenstvím hostinských a pohostinských živností zřízena první třída pro číšníky a kuchaře. Od té doby i po celou první Československou republiku připravovala kvalitní pracovníky pro liberecké hotely, restaurace. Po osvobození v roce 1945 pokračovala příprava číšníků, kuchařů, řezníků a cukrářů v učňovských školách a později ve Středním odborném učilišti, které v roce 1990 získalo právní subjektivitu.

Výuka oborů pánský a dámský krejčí a kadeřník navazuje na tradici České průmyslové školy pokračovací založené v roce 1887 obětavou činností průkopníka českého školství MUDr. Václava Šimánka v budově tehdejší české Matiční školy v Liberci, Na Svahu 8. Dnešní odborná škola se dlouhodobě zaměřuje na oblast gastronomie a služeb.
Střední škola gastronomie a služeb má vlastní prostory teoretického i praktického vyučování v areálu Dvorská ul., Liberec (Králův Háj).

Základem bylo pracoviště gastronomických oborů Centrum (předáno škole v roce 1990), které bylo postupně rozšiřováno o obory služeb. V roce 1998 byla nově zřízena provozovna kadeřnictví a cukrářské výroby, v roce 2004 byly škole předány další související prostory, provedena jejich rozsáhlá rekonstrukce, nově vybudována provozovna krejčovství a kosmetiky, modernizovány prostory restaurace, kavárny, salónků, výrobní střediska teplé a studené kuchyně a cukrářských výrobků včetně zázemí.

V roce 2005 byl škole předán areál bývalé ZŠ Králův Háj a tím byl vytvořen základ pro centralizaci školy. K 1. červenci 2007 došlo na základě rozhodnutí zřizovatele školy ke sloučení se Střední školou obchodní v Jablonci nad Nisou s obory vzdělávání Prodavač, Obchodník, Ekonomika a podnikání. Škola dlouhodobě vytváří komplex školních pracovišť, kde žáci pod vedením učitelů odborného výcviku poskytují služby přímo pro zákazníky. Zároveň má škola vytvořenou síť smluvních pracovišť, kde žáci vykonávají odborný výcvik nebo odbornou praxi.

Při převzetí školy v roce 2005 byly nově vybudovány odborné učebny pro obor Hotelnictví, včetně sociálního zázemí a u čtyř pavilonů teoretického vyučování byly vybudovány šatny s příslušnou kapacitou. Tato rekonstrukce pokračovala ve školním roce 2008/2009, kdy tří pavilony prošly kompletní přestavbou (elektroinstalace, topení, plastová okna, nové sociální zařízení). V roce 2015 byla dokončena rekonstrukce pracoviště Centrum a v areálu teoretického vyučování byla ve dvou pavilonech vyměněna plastová okna. V současnosti pokračuje rekonstrukce školy v dalších pavilonech (rekonstrukce vody v pavilonech C a D, výměny podlahových krytin). Nyní je nejrozsáhlejší rekonstrukce pavilonu A, jejíž součástí je vybudování školní jídelny.

V současnosti škola poskytuje vzdělávání v maturitních oborech Hotelnictví, Gastronomie a Kosmetické služby a v učebních oborech Kuchař, Číšník, Cukrář, Krejčí a Kadeřník. Škola se prezentuje na akcích jako Educa, Dny otevřených dveří, Gastroden, škola je také zapojena do projektu Krok k budoucnosti.