Profilová část maturitní zkoušky
Povinné zkoušky
Odborné předměty hotelnictví – ústní zkouška
Odborné předměty cestovního ruchu – ústní zkouška
Praktická zkouška z odborných předmětů – účetnictví, cestovní ruch, gastronomie
Nepovinné zkoušky
Žák si může zvolit až dvě nepovinné zkoušky.
Anglický jazyk – ústní zkouška (pokud si tento jazyk nezvolil ve společné části)
Německý jazyk – ústní zkouška (pokud si tento jazyk nezvolil ve společné části)
Matematika – ústní zkouška (pokud si tento předmět nezvolil ve společné části)
Občanská nauka – ústní zkouška
Ekonomika – ústní zkouška
Účetnictví – ústní zkouška
Právo, marketing a management – ústní zkouška
Informační a komunikační technologie – ústní zkouška
Hotelnictví
ústní zkouška – tématické okruhy
1. Hotelový managment
2. Diferencovaná strava – I. část
3. Kontrolní činnost v hotelovém provozu
4. Alternativní způsoby stravy
5. Front office
6. Marketingový mix 5 – 8P
7. Hotelové a restaurační softwary
8. Alimentární nákazy
9. Kategorie ubytovacích zařízení, klasifikace v ČR
10. Top management hotelového provozu
11. Food and Beverage – hygienické požadavky
12. Marketingový mix 1 – 4P
13. Trendy v oblasti Food and Beverage – výrobní střediska
14. Slavnostní stolování
15. Diferencovaná strava – II. část
16. Léčebná strava
17. Technický úsek hotelu
18. Fyzické podmínky práce
19. V.I.P. klientela, doplňkové služby hotelu
20. Food and Beverage – odbytová střediska
21. Personální politika hotelu
22. Směrnice a řády v hotelovém provozu
23. Zásady zdravé výživy
24. Housekeeping
25. Ekologické trendy v hotelovém provozu
Cestovní ruch
ústní zkouška – tématické okruhy
1. Praha
2. Střední Čechy
3. České a moravské lázně
4. Šumava
5. Krkonoše
6. Jeseníky
7. Jižní Čechy
8. Plzeňsko, Český les
9. Etnografické oblasti Čech a Moravy
10. Krušné hory
11. České středohoří a Poohří
12. Český ráj
13. Polabí
14. Liberecko
15. Orlické hory, Broumovsko
16. Východní Čechy
17. Vysočina
18. Zlínsko
19. Olomoucko
20. Brněnsko a Moravský kras
21. Vinařská tradice Jižní Moravy
22. Slezsko
23. Severní Čechy, České Švýcarsko
24. Západní Čechy
25. Beskydy
Základem otázky bude charakteristika destinace a její využití v rámci cestovního ruchu. Každé z těchto rámcových témat bude doplněno otázkami souvisejícími s tvorbou a realizací.
Účetnictví
praktická zkouška – tématické okruhy
Mzdy
– Výpočet čisté mzdy
– Účtování mezda
Dlouhodobý majetek
– Výpočet odpisů
– Evidence majetku
– Účtování majetku
Daň z přidané hodnoty
– Výpočet
– Účtování běžných účetních případů
– Vypořádání s finančním úřadem
Vypracování s použitím vlastních materiálů.
Cestovní ruch
praktická zkouška – tématické okruhy
1. Krumlovská zastavení (Český Krumlov)
2. Jihočeská gotika (Hluboká nad Vltavou)
3. Toulky Moravským krasem (Macocha)
4. Křížem krážem Jesenickem (Jeseník)
5. Lázeňský trojúhelník (Karlovy Vary)
6. Okolo Třeboně (Třeboň)
7. Šumavou na kole (Prachatice)
8. Do Olomouce nejen za syrečkem (Mariánský sloup v Olomouci)
9. Kouzlo Vysočiny (Třebíč)
10. Za slávou husitů (Tábor)
11. Mikulov – brána jižní Moravy (mikulovský zámek)
12. Jihočeské moře (Lipno)
13. Poklady Broumovského výběžku (Náchod)
14. Chodsko – hrdé, krásné, veselé (Domažlice)
15. Do Strakonic za Švandou (strakonický hrad)
16. Pernštejn – perla krásné krajiny (hrad Pernštejn)
17. Valašsko – kraj tradic a zvyků (Rožnov pod Radhoštěm)
18. Mělník – město českých královen (mělnický zámek)
19. Krajem Mikoláše Alše (Písek)
20. Po stopách Dušana Jurkoviče (Luhačovice)
21. Putování za Barunkou (Babiččino údolí)
22. Smetanova Litomyšl (Polička)
23. Českým rájem za historií (Trosky)
24. Po stopách čarodějnických procesů (Šumperk)
25. Za tajemstvím Brna (Špilberk)
PÍSEMNÉ ÚKOLY na ZADANÉ TÉMA:
Téma se zpracovává elektronicky s přístupem na Internet.
Součástí zkoušky je ústní výstup na příslušné téma.
1. Pozvánka: stručná charakteristika zájezdu a všechny informace pro účastníky důležité.
2. Charakteristika skupiny: počet, věk, zájmy, schopnosti, specifika, rizika.
3. Trasa a chronologie: mapa či náčrtek, chronologicky řazené zastávky s časovou dotací.
4. Tři zastavení: 3 samostatné excerpční lístky, z toho jeden k předem danému místu.
5. Předběžná kalkulace: celkové náklady – doprava, 1x nocleh, strava, vstupy apod., cena pro jednotlivého účastníka, případné slevy.
6. Animace:
a) přivítání
b) večerní program (soutěže, zábava, kultura, gastrozážitek apod.)
c) rozloučení.
7. Zdroje informací: internetové adresy aj.
PRAKTICKÁ UKÁZKA ÚSTNÍHO PROJEVU PRŮVODCE
Odborné předměty
praktická zkouška
GASTRONOMICKÁ ČÁST
1. vypracování pracovního postupu pro vylosované téma dle osnovy
2. praktické provedení vybraných úkolů z písemné přípravy
3. pracovní postup
• Práce bude mít jednotnou titulní stranu dle šablony školy – viz soubory ke stažení
• za titulním listem následuje obsah (uveďte názvy kapitol, stránkování)
• Text zpracujte na PC, velikost písma textu 12, základní řádkování 1, okraje 2,5 cm levý, 2 cm pravý.
• možno doplnit obrázky a nákresy, fotografie
• součástí musí být seznam použitých zdrojů informací uvedených na konci práce (literatura, normy, internet).
• scénář musí být v plastových deskách, čelní strana kryta průsvitnou fólií, aby byl viditelný titulní list, nezapočítávají se však do počtu stran.
• charakteristika vylosované příležitosti s ohledem na využití v gastronomii
• objednávka akce
• potvrzení akce
• časový harmonogram akce
• návrh slavnostního menu pro 6 osob
• nákres místnosti
• nákres prostření pro 1 osobu, včetně popisu
• zasedací pořádek
• servis podávaných pokrmů a nápojů
• charakteristika podávaných pokrmů
• charakteristika podávaných nápojů
• žádanka na inventář
• určení servírovaného pokrmu pro praktické provedení (předkrm + výběr z možností úvodní teplý chod a hlavní jídlo, nebo hlavní jídlo a chod na dosycení včetně nápojů dle menu)
• receptury servírovaných pokrmů
• žádanka na suroviny pro servírované pokrmy
• kalkulace cen zvolených servírovaných pokrmů – 4 chody – studený předkrm, teplý předkrm – mezichod, hlavní pokrm a moučník
• konečná kalkulace – vyúčtování pro 6 osob včetně DPH a % přirážky
• pokladní doklad nebo faktura
Praktické provedení vybraných úkolů – vylosované dvojice
– sestavte slavnostní tabuli pro 4 osoby na dané téma /výseč/
– připravte chody dle zadání (jeden z žáků připraví studený předkrm a hlavní chod,
jiný žák připraví mezichod – teplý předkrm a moučník)
– servis chodů slavnostním způsobem obsluhy ve spolupráci
– vlastní zhodnocení žáka odevzdané práce a praktického výstupu
– součástí hodnocení je dodržování zásad hygieny a bezpečnosti práce, příprava a úklid pracoviště
Písemné zpracování je nedílnou a nezbytnou součástí praktické maturitní zkoušky.
TÉMATA
Slavnostní hostina pořádaná k příležitosti:
1. BARVY A CHUTĚ ORIENTU
2. DEN MATEK
3. HALLOWWEN
4. SVATBA SNŮ
5. POSLEDNÍ LEČ
6. VINOBRANÍ
7. VELIKONOCE
8. PIVNÍ SLAVNOSTI
9. KUCHYNĚ NAŠICH SOUSEDŮ
10. RODINNÁ OSLAVA
11. HUDEBNÍ LEGENDY
12. SVATÝ VALENTÝN
13. VÁNOCE V MODERNÍM TRENDU
14. OTEVŘENÍ KOSMETICKÉHO SALONU